V4 vs. Camper story #freecamper

körülbelül 1 éve
Nice Gaming

Már mindenki tudja aki olvassa a híreket, Camper a valaha megrendezett legnagyobb büdzsével - 2 milliárd forint - gazdálkodó és messze kimagaslóan legnagyobb CSGO pénzdíjjal - ~155 millió forint - rendelkező rendezvényen nem vehet részt. Az Esportmilla rendezésében zajló V4 Future Sports Festiválról van szó. Nézzük, hogy miként is néz ki ez a mi olvasatunkban.

 

Camper tehát nem vehet részt ugyanis...
1. Cirka 12 órával a verseny első körös kvalifikációjának kezdete előtt, az ESL megosztott egy szabály bővítést, mely szerint a "V4 Future Sports Festival CS:GO selejtezőire nem nevezhet, olyan játékos, akit a fő platformok egyikén csalásért bannolták az elmúlt két évben".

Az Esportmilla tehát felkéri az ESL-t CSGO verseny szervezésére és a szabályrendszer kialakítására. Ennek eredményeképpen az ESL szerint, ha bármilyen játékban - akár az ingyenesen játszható Unturned-ben - ha csaltál nem vehetsz részt a CSGO versenyen.

Miért furcsa ez a döntés?

Nem szimplán csak azért, mert Camper másik játékban nyúlt csaláshoz..., amin Dev és a Pixel borult ki.


Hanem sokkal inkább azért mert Camper a szintén ESL által rendezett SEC-en, vagy a heti és havi GO4CSGO versenyeken és még az ESL Major League-ben is játszhatott. Érdekes, hogy saját versenyein az ESL megbízott a Wire-ben, ami a játék tisztaságáért felelős anti-cheat, a V4-en már nem?!
 


Az is érdekes, hogy hiába kerestük a többi ország V4 hírei között a hasonló megszorítást, ott nem találtunk ilyet. Nem találtunk ilyet, pedig mi vagyunk a fő szervező ország, tehát mi vagyunk - azaz az Esportmilla - a felelősek a teljes versenyért - nem csak Magyarországon. 
Az Esportmilla neve mint szervező partner, minden ország V4-es ESL oldalán ott virít. Tehát nehéz lenne tagadni, hogy közük KÉNE, hogy legyen hozzá!

Extra ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy az Esportmillával erős személyi kapcsolódást mutató esport1 pár nappal a sejeltező előtt cikkezett arról, milyen botrány mennyiségű a csaló a lengyel CSGO sceneben. De valahogy a lengyeleknél (és a másik 2 országban) mégsem vezettek be drákói szigorral ilyen szabályokat, ez csak Magyarországra érvényes!

És végül még egy kis anomália... tudtátok, hogy az ESL valami okból a LOL és a CSGO szabályok között is különbséget tett? Ugyanis LOL-ban szintén 2 külföldit lehet hívni, de abból egynek V4-en belüli állampolgársággal kell rendelkeznie. Viszont CSGO-ban jöjjenek a külföldiek, szintén kettő, és akármilyen állampolgár lehet. Pedig a V4 rendezvény egyik fő célja, a régió országaiban az esport fellendítése. Az egyetlen megengedő, de logikus szabály tehát az lett volna, hogy külföldiek kizárólag V4-es tagországból jöhetnek.
 

 

2. Amikor a csapat szembesült ezzel, kevéssel a verseny előtt, első út nyilván az adminokhoz vezetett...
Az ESL adminok a főszervezőkre mutattak. Sebi ezért ott próbálkozott, nem igazán kapott választ, ezért gondoltam én is direktben kérdezem az egyik főszervezőt - Esportmilla core tagot.
Azt a választ kaptam "ebben az ESL- nek teljes hatásköre van, az ő szabályaihoz igazodnunk"
Tehát az egyik fél bújik a másik szoknyája mögé, klasszikus csinálj amit akarsz eset...

 

3. A verseny idő közben közel járt a kezdéshez, úgy tűnt Camper-t nélkülöznünk kell, keresni kell tehát valakit...
Túl sok élő opció nem volt, rövid gondolkodás után FIFI-re esett a választás - akinek ezúton is nagyon köszönjük!
De azért azt tudni kell FIFI-ről, hogy amióta szétesett korábbi csapata, ő nem igazán játszik. A versenyt megelőző két hétben volt úgy 2 óra játékideje CSGO-ban.
Ezzel együtt, sikerült bekerülni a TOP4-be és ezzel kijutottunk az első selejtezőből.

 

4. Ezt követően úgy döntöttem összefoglalom a helyzetet mégegyszer a szervezőknek, nekem ugyanis nem tűnt a fentiek és pár egyéb szempont figyelembevétele után sem elfogadhatónak - de minimum véleményesnek - Camper kitiltása a V4-ről. Az alábbi levél ezért született.

 

5. Amire a következő választ kaptam...

 

6. Ekkor már biztos volt, hogy a kiemelésért a meccseinket továbbra is Camper nélkül kell lejátszuk
Lejátszottuk és egy vereség, valamint egy győzelem a ROG-Warriors ellen a mérleg. Ezért a 3. helyet szereztük meg, így szinte biztos, hogy Boco csapata ellen kell majd játszatunk, a nemzeti döntő első körében.

De itt is történt azért érdekesség ESL oldaláról. Ellenünk ugyanis a ROG-Warriorsban játszott egy olyan személy, akit a csapat aznap adott hozzá a játékos listához, amit a V4 szabályzata tilt. Itt úgy tűnik éppen jó kedvükben voltak a szervezők, amikor megérkezett hozzájuk a kérés. És ami ennél is fontosabb, felvállalták a döntést! Mondjuk úgy erősek voltak, mint amikor bejelentették a szabály módosítást, lásd a képet a cikk elején!

 

7. Majd valamikor ezt követően váratlanul kiállt a nézők elé Drang - Esportmilla/Esport1/V4 főszervező - és felolvasta a verdictet a #freecamper ügyben!
E szerint a TOP8 csapat lehetőséget kap arra, hogy eldöntse játszhat e Camper a nemzeti döntőben, vagy az eltiltása végleges a versenyre. Ehhez minden csapat képviselőjének igennel kell szavazni, ha bárki nemet mondd, maradunk Camper nélkül a V4 hátralevő meccseire.
És ahogy a hírekből tudjátok Boco és csapata nemmel szavazott...

 

Kire lehet, vagy kire kell most haragudni?
Elsősorban Camperre, hogy volt olyan fiatal és bohó 15-16 évesen, hogy fun játékban, valami okból csaláshoz nyúlt. DE...

Nézzük meg ezt a döntést a szervezők részéről mit tettek ők!
Hoztak egy szabályt az utolsó pillanatban, egymásra mutogattak, amikor kérdőre vonták őket ezzel kapcsolatban.
Látták, hogy a közösség egy része nem ért egyet a szabályrendszerrel.
Időt kértek, hogy kitalálják a kifelé vezető utat.
"Lehetőséget adtak" a TOP8 csapatnak döntsenek inkább ők. Ezzel az Esportmilla, mint főszervező felénk rugalmasságot mutat - mosom kezeimet archetípusa - és az esetleges nemleges döntést ezzel a csapatok nyakába varrja.
Boco és csapata - akik a következő ellenfeleink - nemmel szavaztak, érthető döntés az ő szempontjukból.
És most őket kell ezért hibáztatni?
Nem... mert ahogy a V4-nek küldött levelemben is írtam, a verseny szervezőinek feladata, joga és kötelessége meghozi a szabályokat. Így az azokon való módosítás is az ő feladatuk lett volna!

 

Ez a megoldás egy gyáva, menekülő megoldás volt az Esportmilla és/vagy az ESL részéről, amit a legnagyobb jóindulattal sem lehet profinak nevezni! Ha a szavazás kedvezően alakult volna a számunkra, egy különbség lenne csupán, talán nem írtam volna le, miként látom az esetet...

 

A fentiekkel kapcsolatban még egy dolgot szeretnék tisztázni, mindezek az én véleményemet - mint gamer, mint esport rajongó, és mint csapat vezető - tükrözik, az N6 játékosainak véleménye ettől lehet részben vagy akár egészben is eltérő lehet.

Facebook oldalunkon, vagy Youtube-on követhetsz bennünket, és megoszthatod saját véleményedet, akár egyetértesz velünk, akár a szervezők pártját fogod.
 

Üdv:
FLegby