Faceit ECS lássunk tisztábban

körülbelül 1 éve
Nice Gaming

Az Esport Championships Series második szezonjának vége felé járunk, és ez az esemény fordulópont lehet abban, miként közelítenek egymáshoz a szervezők, a csapatok, és maga az esport scene. A Faceit offline sajtótájékoztatóján hangzott el, hogy a szervezők azt javasolják a csapatoknak, hogy vásárolják be magukat a ligába, amely tagság mellé, nem csak egy helyet kapnak a „kerekasztalnál”, hanem részesülnek a liga bevételeiből is. Maga a kerekasztal pedig, egy az ESL által bejelentett WESA-hoz hasonló szerepet tölt majd be – képviselve a játékosok érdekeit -, akárcsak az amcsik által megalapított PEA.

Magát az ECS-t ez év áprilisában indította el a Faceit és a Twitch. Magát az alap koncepciót – csapatok résztulajdonában lévő liga – ott sem rejtették véka alá, sőt ez volt a legerősebb marketing fogás, a részt vevő csapatok kiléte mellett. Viszont azóta sem volt bejelentés a konkrétumokról, sőt a mostani sajtótájékoztató is inkább csak a koncepcióba enged némileg mélyebb belelátást.

Azt is bejelentette a Faceit, hogy a 20 résztvevő csapatból, eddig 13 csapat biztosította a ligát tagsági szándékáról, és még 2 csapat döntésére várnak, a többiek viszont lemondanak erről a lehetőségről. Azt, hogy a liga tagság mennyibe kerül csapatonként, nem osztották meg a hallgatósággal, amint azt sem, hogy mi az a minimális összeg, amelyet szezononként a csapatok biztosan szerződés szerint visszakapnak. Arról sem esett szó, hogy a liga tagsággal rendelkező csapatok az elvileg egységes részesedésük szerint kapják e a kifizetést (azaz egyenlő támogatás mindenkinek), vagy a komolyabb és így a liga számára komolyabb presztizzsel rendelkező csapatok aránytalanul magasabb támogatást kapnának.

A Faceit mondása szerint a cél, hogy ezzel a modellel, egy biztonságosabb és folyamatosan építhető ökoszisztémát hoznak létre, melyek a közösségnek és a csapatoknak is kiszámíthatóbb, tervezhetőbb működést tesz lehetőve, nem beszélve magáról a ligáról, és az esportba befektetni kívánó külsős szervezetekről, vagy szponzorokról.