Overwatch Pro Liga – belehúz a Blizzard!

körülbelül 1 éve
Zsolti

A Blizzard volt az egyike a legelső olyan játékfejlesztő/kiadó cégeknek, akik megtapasztalhatták, hogy létezik az esport. Mindezt a 90-es évek végén még a StarCraft idején kóstolgatták. Az utóbbi években kiadott játékaik is ezt a célközönséget szolgálták (StarCraft 2, Heroes of the Storm, Hearthstone, World of Warcraft) és most még komolyabban belevágnak ebbe az Overwatch-al! A mai bejelentéssel egyértelművé tették mindenkinek, hogy nem csak komoly terveik vannak, de konkrétan szeretnék megreformálni az esportot az Overwatch League életrehívásával.

A három fő pillér, az állandó csapatok, a lokalizálás, és a profi háttér megteremtése.

 

Az állandóság az egyik kulcs a csapatok oldalán, ugyanis az a hír járja, hogy franchise rendszerben, gyakorlatilag bevásárolhatja magát, idézőjelben bárki, a ligába, és ezzel megváltja a jegyét örökre. Természetesen vannak kötelezettségek, melyeknek mértéke még nem ismert, de feltételezhetjük, hogy ezek kidolgozása nem ma kezdődik el. Ez ellenkezik egyrészt a normál sportokban és az esportban megszokott móditól, ahol a feljutás és a kiesés lehetősége komoly drámát jelenthet minden szezon végén!

"Az európai fociban szokásos szezon végi kiesés, és feljutás elképesztő izgalmakat nyújt, ez igaz, de itt egy 120 éves hagyományról beszélünk, illetve minden országban kb 8 ligaszintről. Ezzel szemben az Overwatch egy teljesen új játék, és egy teljesen új ökoszisztéma. Úgy gondoljuk, hogy csapat tulajdonosi szemmel nézve, a biztos hely a ligában magabiztosságot ad majd a befektetőknek, tulajdonosoknak, a média partnereknek, szponzoroknak, és mindenki aki bármilyen módon részt vesz majd az Overwatch Ligában"

- mondta a Blizzard részéről Gio Hunt

 

A lokalizálás a következő fontos pont, a csapatok ugyanis városokat fognak képviselni, ezt a példát a tradícionális sportokból emelte át a blizzard, mint sok minden mást is a terveiben. Így arra számítanak, hogy a Budapesti fanok, függetlenül attól, kik is alkotják majd a Budapesti Overwatch csapatot - legyenek, románok, lengyelek, vagy finnek, vagy magyarok - feltétel nélkül szurkolni fognak nekik. Hogy ez egy jó gondolat e? Az biztos, hogy a gondolat amerikából eredeztethető, nem meglepően, elég erősen hajaz akár egy NHL, NBA, vagy NFL-re, ahol pontosan ez a helyzet. Hogy ez európában miként ül majd... nos ezt meglátjuk jövőre :)

A Blizzard természetesen meghívta a legnagyobb esport szervezeteket, hogy csatlakozzanak a ligához, de azt még ők sem tudják, hogy miként fordítanák ezt le helyi szintre. Ez a pont így elég labilis lábakon áll, van még mit dolgozni rajta, de ezért erősítsük is meg egy picit.

Meg tudja e mondani bárki, a google használata nélkül séróból, hogy mégis mennyit nyer az, aki elviszi majd 2017-ben a Super Bowl-t, vagy mennyit nyert legutóbb a FIFA Világbajnokság bármely helyezettje? A válasz szinte biztosan nem, nem tudjuk. És ez a kulcs, ez az amiben a Blizzard-nak igaza van, és ezt a részt kéne igazán kihagsúlyozni. Nem tudjuk, mert a játékosok sem ezen gondolkoznak, azért nem, mert megvan az az anyagi hátterük, hogy egy versenyt ne a pénzdíj miatt, hanem a presztizs miatt akarják megnyerni. Hogy azért szerepeljenek szezonról-szenzonra egyre jobban, hogy egy jobb csapatba kerüljenek, és meglegyen végre az a bajnoki gyűrű vagy serleg, ami csak nagyon keveseknek adatik meg.

Éppen ezért a Blizzard is keresi a lehetőségét ennek, mégpedig úgy, hogy kötelezi a csapat tulajdonosokat egy minimum fizetési szint fenntartására minden játékos esetében, mindezt bejelentve. Mindeközben azt ígérik, hogy a liga hétszámjegyű - milliós - pénzdíjjal indul majd.

 

És végül a harmadik pont, azaz a profivá válás lehetősége. Például az NFL-ben évente egyszer van a combine, ami lehetőség az amatőr (való életben egyetemista) játékosoknak, hogy a az edzők és tehetséggondozók, valamint menedzserek hada előtt élőben mutathassák be mit is tudnak a játékról. Nos ugyanezt várhatjuk majd egy Overwatch combine-on is!

Hogy miként lehet majd ide eljutni? Egyrészt fontos lesz a ranked eredmény, ezt ugye könnyedén tudja ellenőrizni saját rendszerén keresztül a Blizzard, de fontosak lesznek a harmadik fél - pl ESL - által szervezett ligák és kupák is. A Blizzard érti, hogy más esetben ezek a külsős ligák elsorvadnának, azaz értelmet kell adjanak nekik, és ezzel a lépéssel ezt meg is tették!

A Blizzard a nézőkre is gondol és követhető liga formátumot találnak ki, ezt ígérik. A mostani tervek szerint ez úgy néz majd ki, hogy tavasszal és nyáron fut majd a liga, augusztusi döntővel, így az év második fele off-seasonként fog funkcionálni. Mindezt azért vezetik majd be, mert a pro-játékosok visszajelzései alapján szükségesnek látták, hogy megfelelő rekreációs idő is rendelkezésre álljon nekik, valamint azt is fel kell ismerniük, hogy az Overwatchon kívül is van élet.

Ettől a formátumtól viszont az első szezonban el fognak térni, az indulást ugyanis 2017 nyarára tervezik, és a szezon is rövidített formában fog lefutni! Van tehát még idő készülni, hogy akár már az első szezonban legyen magyar játékos aki valamely - vélhetően nem magyar - várost képviselheti majd.