Nem lesz többet LoL Twitchen?

több, mint 2 éve
Nice Gaming

A címmel picit mélyre nyúltunk a spekulációs zsákunkba, de bizonyos oldalakon napvilágot látott hírek szerint az esport részlegét nemrégiben beindított ESPN 500 millió dolláros díjért cserébe megvásárolná a RIOT Games-től az LCS kizárólagos közvetítési jogát. Azért a tisztánlátás végett annyi kiegészítéssel élnénk, hogy ez a hír még inkább csak pletyka szinten mozog. Számos megegyezése van a RIOT-nak a különböző stream platrformokkal, nem csak a Twitch-csel, hanem az Azubu-val, vagy a Yahoo-val is. Az sem tisztázott hogy ez az 500 millió dolláros üzlet mennyi időre szól, és hogy csak az észak amreikai LCS-t vagy az európai LCS-t is érintené.

Az biztos hogy az ESPN ezzel belenyúlna a mézesbödönbe, ugyanis az LCS nézettsége brutálisan magas, és túlszárnyalva a múlt évet, növekvő tendenciát mutat, ahogy azt a Gamoloco adatai alább mutatják:

Az ESPN befektetése példaértékű lenne, hiszen ilyen invesztícióval még nem élt senki esport vonalon. Viszont az ESPN-nek ilyesmiben van már tapasztalata, például 2012-ben leszerződtek az amerikai főiskolai foci bajnokság négy csapatos rájátszásának jogaira 12 évre! Ez az üzlet éves szinten nagyságrendileg 608 millió ameriaki dolárba került nekik, mivel ez évente 6 mérkőzést jelent, ez annyit tesz, hogy meccsenként cirka 100 millió dollárt fizet az ESPN (ennyi volt a 2015 végi Virtus.pro befektetés is). A deal teljes értéke így 7.3 milliárd USD-re rúgott.

Azt tudni kell az ESPN-nel kapcsolatban, hogy nem ez lenne az első TV-s próbálkozásuk az esporttal, hiszen a Blizzard MOBA-ját a Heroes of the Storm-ot is TV-re vitték már amerika szerte, mégpedig a kollégiumi banokságot – Heroes of the Dorm -, ahol egyetlen díja volt a versenynek, amit a győztes 5 fős csapat nyert, mégpedig hogy a játékosok teljes felsőoktatási képzését a Blizzard fizeti.